Antje Sonnenschein - Gerry's schilderijen

Gerry's schilderijen
Ga naar de inhoud

Antje Sonnenschein

Ik en mijn schilderijen > Lessen/Workshops > Antje Sonnenschein
Antje SonnenscheinSinds maart 2016 volg ik schilderlessen bij Antje Sonnenschein, aanvankelijk bij de School voor de Schilderkunst in Wehe Den Hoorn, maar sinds de opheffing van deze school sinds 10 september 2019 in haar gezellige studioruimte van haar woning in Wirdum.

Antje Sonnenschein (19-11-1952) is geboren en opgegroeid in Lilienthal (Duitsland). Al vroeg werd zij beïnvloed door de kunst van schilders uit de kunstenaarskolonie Worpswede dat dicht bij haar geboorteplaats ligt en de kunst van het Duitse expressionisme (bijvoorbeeld Emile Nolde en Max Pechstein). Daar lag de kiem van haar inspiratie en creatieve talent. Na haar opleiding tot etaleuze in Bremen was dan ook de opleiding aan de Kunsthochschule een logisch vervolg.
Begin zeventiger jaren leerde ze via een Nederlands-Duits uitwisselingsprogramma haar man uit Groningen kennen en verhuisde ze in 1976 naar Groningen. Daar volgde ze de Academie Minerva en nog een opleiding tekenen en schilderen. Van toen af ging ze teken- en schilderlessen geven aan onder meer het Kunstencentrum. Daarnaast legde ze zich steeds meer toe op het schilderen zelf.
De echte inspiratie ontstond toen ze verhuisden van Groningen naar Wirdum op het Groninger Hogeland. Er ontstond een diep gevoel van liefde voor het zo kenmerkende Groninger land: de vette klei, de korenvelden, de verre horizon, het Reitdiep, de schilderachtige dorpen, de kerken op de wierden en de fascinerende luchten en wolkenpartijen. Tegelijkertijd leerde ze de Ploeg schilders kennen, bij wie ze een zekere overeenkomst ontdekte met de stijl en motieven uit haar jeugd: de Worpsweder kunstenaars. Deze indrukken raakten haar ziel en dit resulteerde in een enorme drive. Het ene na het andere schilderij kwam (en komt nog!) in haar atelier aan het mooie Damsterdiep tot stand, en al gauw volgden diverse exposities.
Met krachtige verfstreken schildert ze met name de motieven van het Groninger land, de Waddenkust, de wierden, boerderijen en kerken. Als je haar schilderijen bekijkt wordt je deel van de zintuiglijke ervaringen van het Groninger land, je ruikt bijna de korenvelden en de zilte zeelucht.
(Bron: website Galerie Het Raadhuis - Eenrum)
Gerry Jöris
Sjoelplein 3
9951 DA  Winsum
0595-769014/06-25172491
© Gerry Jöris (2022)
Terug naar de inhoud